NL FR EN

Bel ons voor
Al uw vragen

+32 (0)9 223 66 66

Over ons

Met een voor zijn doel strategisch zeer gunstige ligging aan de Afrikalaan in Gent, tussen de Dampoort en de haven, behoort het familiebedrijf Selecta Cars De Swaef tot de grootste in zijn soort in de provincie Oost-Vlaanderen.


De geschiedenis van het bedrijf De Swaef loopt terug tot 1933. Toen verhuisde René De Swaef, de vader van Lucien, Roger en Herman, vanuit Erpe bij Aalst naar de Dendermondsesteenweg in Gent, vlakbij de Dampoort. Toen in 1940 de oorlog uitbrak bezat René al zes touringcars en vier vrachtwagens. Deze werden spijtig genoeg onmiddellijk opgeëist door het Belgische leger. Een geluk bij een ongeluk want direct na de oorlog kreeg hij met zijn opeisingsbrieven ook voorrang om het rollend materieel aan te kopen dat de Amerikanen hier hadden achtergelaten.: een bus van de stad Parijs, een bus voor personenvervoer met aanhangwagen van een stad ergens in Duitsland, en een drietal trekkers, voorzien van opleggers van het Amerikaanse leger. Zo bezat hij quasi onmiddellijk een beperkt wagenpark om zijn zaak terug op te starten. Een leuk detail: de trekker-opleggers werden gebouwd bij carrosier Verleure uit Ieper. Die voertuigen werden later ingezet voor het vervoer van werklieden die de wereldexpo in ’58 hielpen opbouwen te Brussel.

historiek1

historiek2

In de eerste jaren na de oorlog beperkten de handelsactiviteiten van het bedrijf dat ondertussen was verhuisd naar de Afrikalaan, zich quasi uitsluitend tot het vervoer van personen per touringcar, wat de firma De Swaef uitstekend deed.

In de loop van de jaren vijftig slaagde het bedrijf erin om zich te profileren als een echt autocarbedrijf. Selecta Cars, zoals het bedrijf van bij de oprichting heette, bleef uiteindelijk als enig groot carbedrijf in het Gentse over. De taken onder de drie broers-beheerders werden goed verdeeld: Roger volgde de divisie autocars op, Lucien organiseerde het onderhoud en de hersteldienst, Herman liet zich in met alles wat transport was.

De Swaef, in 1953 ondergebracht als BVBA, groeide in al die jaren zo snel op het vlak van groot groepsvervoer dat ze een capaciteit van 2000 reizigers aankan. In 1962 waren we de eerste die een VIP-car op de markt bracht, met alles erop en eraan. Dat was nog nooit eerder gezien in Gent.

Ons park omvat naast de 30 touringcars, waaronder onze 3 dubbeldekkers en 2 topdeckcars, een vijftigtal voertuigen voor werklieden en schooldienstenvervoer.

historiek3